• BATERIJE/AKUMULATORJI – RASTOČA INDUSTRIJA
Nasvet:

BATERIJE/AKUMULATORJI – RASTOČA INDUSTRIJA

23 november 2020

Prvoten članek je objavljen na BDO Global.

Baterije obstajajo že dolgo in so se skozi zgodovino razvijale, danes pa želijo odigrati eno ključnih vlog pri energetskem prehodu in usmeritvi proti nizko-ogljičnemu gospodarstvu.

Skupne naložbe v proizvodnjo baterij naj bi do leta 2023 presegle 150 milijard USD. V zadnjem desetletju so se cene baterij znižale za 83%, zaradi česar so električna vozila prvič v zgodovini komercialno dosegljiva ter shranjevanje energije prvič v zgodovini komercialno izvedljivo.  

Dandanes so baterije ključne za hibridizacijo in elektrifikacijo, kar prinaša priložnosti v smislu ustvarjanja delovnih mest, gospodarske rasti, energetske varnosti, zdravja in varovanja okolja. Baterije bi lahko imele naslednje ekonomske učinke:

 • zmanjšanje emisij do 30% potrebnega zmanjšanja emisij v elektroenergetskem in transportnem sektorju,
 • ustvarjanje dodatnih delovnih mest in ekonomske vrednosti (10 milijonov delovnih mest in 150 milijard USD v ekonomski vrednosti),
 • zagotavljanje dostopa do električne energije.

S hitrimi izboljšavami so baterije postale dolgotrajnejše, lažje in varnejše kar posledično pomeni tudi večjo vrednost za uporabnika. S tem, ko so postale baterije cenejše in učinkovitejše, se vse več trgov usmerja v uporabo električne energije. S padcem cen baterij se spreminja tudi ekonomija veleprodajnih trgov z električno energijo (upad naložb in odpoved projektov za proizvodnjo električne energije na zemeljski plin).

Naložbeno ozračje za proizvodnjo baterij kljub izzivom izgleda optimistično. Globalne naložbe v proizvodnjo baterij so se od leta 2014 povečale za petkrat in leta 2019 dosegle 4 milijarde USD. Naložbe so spodbudile izboljšave (cenejše in učinkovitejše baterije) skupaj z naraščajočim povpraševanjem po električnih vozilih in večjo proizvodnjo obnovljivih virov energije. Glavni dejavniki, ki bodo določali prihodnost proizvodnje baterij, so vladna podpora energetskemu prehodu, rast obnovljivih virov energije in energetski sistemi ter uporaba električnih vozil.

Zanimivi podatki:

 1. Glavni proizvajalci baterijskih kovin v letu 2019:
  1. Demokratična republika Kongo proizvede 70% svetovnega kobalta
  2. Avstralija proizvede 54% svetovnega litija
  3. Indonezija proizvede 30% svetovnega niklja
 2. Da bi zadostili povpraševanju po litiju leta 2023, se mora trenutna ponudba povečati za trikrat.
 3. Največji proizvajalci litij-ionskih baterij so LG - Chem (Koreja), CATL (Kitajska) in BYD (Kitajska).
 4. Svetovno povpraševanje po baterijah naj bi se vsako leto povečalo za 25%. Trenutno je največji trg Kitajska, ki ima leta 2020 50-odstotni delež svetovnega povpraševanja.