• 23 junij 2021 – svetovni dan žvižganja
Nasvet:

23 junij 2021 – svetovni dan žvižganja

23 junij 2021

Žvižganje, sporočanje, izpoved ali kako drugače, se lahko imenuje aktivnost posameznika ali skupine, ki je prvi ali eden od korakov boja proti korupciji, nemoralnemu ali neetičnemu poslovanju, nezakonitostim, neenaki obravnavi, in drugim neželenim pojavom s katerimi smo soočeni ali seznanjeni pri našem poslovnem delovanju.

Zakaj taka pot? Zato, ker je samo aktivno sporočanje in informiranje pot k potencialnemu izboljševanju stanja. S tem tudi izločimo ugovor ''nismo vedeli ali se zavedali, da je to prisotno''. S prijavo prejemnika dejansko sledljivo postavljamo v položaj, da mora ukrepati.

Kaj nam mora zagotavljati prejemnik sporočila ali informacije? Anonimnost! Te seveda ne smemo izrabljati za krive, neresnične, zlonamerne ali katere druge navedbe. Anonimnost tudi ni absolutna. Lahko se zgodi, da že ob anonimni prijavi ali nadaljnji komunikaciji prejemnik sporočila prepozna našo identiteto. Morda je celo nujna za nadaljevanje preiskave. A vendar: tudi če je identiteta prepoznavna ali razkrita prejemniku, jo je ta dolžan skrbno varovati. Nikakor se ne sme zgoditi, da nastopijo povračilni ukrepi.

Kako sporočati ali prijavljati? Mnoge organizacije so kanal za sprejem sporočil in prijav izločile, mnoge so ga digitalizirale, mnoge ostajajo pri klasičnem načinu pisnega ali  osebnega sporočanja pooblaščeni osebi v organizaciji. V zadnji skupini pa so tiste organizacije, ki kanala še niso formalizirale na katerega od opisanih načinov. 23. junij je namenjen tudi njim, da jih opozori na ukrepanje in uvedbi dobre prakse tudi v njihovo organizacijo.

Svet soustvarjamo tudi mi! Tako z dejanji kot neaktivnostjo. Ne prepuščajmo sveta samo drugim, ukrepajmo tudi tam in tako, kot je v naši moči! Opozarjajmo in izboljšujmo prakse!

Če ste zaznali motiv, da bi nekaj spremenili, lahko to naredimo skupaj. Pokličite ali pišite nam. Z veseljem se bomo pogovorili in vam pomagali pri izboljšavah!

V BDO vam nudimo:

  • vzpostavitev vaši organizaciji prilagojene platforme za žvižganje;

Naročniku ni potrebno zagotavljati notranjih človeških in tehničnih virov za vzpostavitev in delovanje platforme za žvižganje.

  • izvajanje izločene funkcije sprejemanja in preverjanja prijav;
  • poročanje in po potrebi izvajanje forenzičnih preiskav.

Žvižgačem zagotavljamo varnost in anonimnost v skladu z Direktivo EU o zaščiti žvižgačev.
Pri izvajanju storitve izpolnjujemo standarde informacijske in kibernetske varnosti.

Za dodatne informacije nas kontaktirajte na:  [email protected]

BDO Poslovne rešitve d.o.o.